marți, 30 august 2011

suficient de senzaţional

încât să rup tăcerea de aici.

mergeam azi spre Librăria din Centru, unde avea să se întâmple Seara Poetică a Ilenei Mălăncioiu şi... o creangă mare cât mine s-a desprins dintr-un arbore de vreo 20 de metri şi a căzut la o secundă distanţă, în urmă. nu m-am întrebat a cui e vina şi cum lucrează serviciile respective din cadrul primăriei ch-ău, nu m-am gândit nici la "carpe diem" etc. a fost pur şi simplu atât de suprarealist şi magic, încât am mers multă vreme zâmbind maşinal şi gândindu-mă că dacă voi întoarce capul în urmă, voi vedea creanga târându-se după mine.

şi chiar dacă toate astea m-au dezlocuit pentru o bucată bună de timp din mine însămi, a fost o seară de poezie bună, în care am reuşit s-o înţeleg mai bine pe I.M., care, printre poeme, a vorbit, laolaltă, despre scriitori vs. politică & securitate (unde ar fi paranteze largi de deschis, dar I.M. a zis cel mai bine : "cine are talent oricum rămâne" şi "doar p-u că eşti pur moral nu..."), scriitori vs. scriitori, scriitori vs. ei înşişi. iar în toate astea n-a fost pic de egocentrism, cum ar fi putut să fie.

la final, cineva i-a trimis un bileţel, întrebând-o dacă s-a gândit vreodată să se lase de literatură. hai să pun un poem de-al Ilenei Mălăncioiu (din volumul omonim, 1973), în semn de "bine că nu":Crini pentru domnişoara mireasăCrini pentru domnişoara mireasă,

Crini albi şi cărnoşi, cum n-am mai văzut,

Ca şi cum nunta veşnică acum a fost descoperită

De un mire tînăr şi neprefăcut.Ce purtaţi, domnule mire, în buchetul cu trei fire,

În buchetul cu trei feţe dumnezeieşti

Ca trei flori de crin aduse de foarte departe

Pentru nunta din poveşti.Domnul mire nu poate să răspundă,

Domnul mire zboară peste nori,

În tăcere, domnişoara mireasă

Sărută cele trei floriCa şi cum n-ar fi flori de crin,

Ci feţe sfinte cu adevărat.

Ce purtaţi, domnule mire, în buchetul cu trei fire

Care trupul miresei l-au înviat.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu